Ekin Azhari Pengedar Shaklee Kota Bharu

Sate Baung

Bahan-bahan:

    400 gm Daging ayam dipotong kecil
    1/2 sudu teh garam
    40gm gula
    3 sudu besar minyak masak

Bahan untuk dikisar:

    4 ulas bawang merah
    2 cm kunyit hidup
    2 biji buah keras
    1cm lengkuas
    1/2 sudu besar ketumbar- disangrai
    1/2 sudu teh jintan manis- disangrai
    1/2 sudu teh jintan putih - disangrai
    2 sudu besar air asam jawa
    4 sudu besar santan
    1 batang serau (untuk merenjis minyak pada sate)
    Lidi secukupnya

Cara membuatnya:

    Perap ayam yang telah dipotong kecil bersama bahan yang telah dikisar (telah diperasakan dengan garam dan gula)
    Setelah lebih dua jam diperap, cucuk daging ayam tadi ke lidi sate yang terlebih dahulu direndam bersama air.
    Akhir sekali, bolehlah dibakar bersama minyak yang direnjis sedikit demi sedikit.
    Cara nenbuat kuahnya boleh rujuk disini
    Sajian untuk tiga orang makan.

P/S: Sate baung adalah sate yang popular di kelantan terutama di kota bharu
Share on Google Plus

About Unknown

Ekin Azhari merupakan ahli Shaklee dan pengedar sekitar Kota Bharu termasuk pengeposan produk ke seluruh Malaysia. Hubungi saya di 017-948 6216.



    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ulasan:

Catat Ulasan