Bahan-bahan:
400 gm Daging ayam dipotong kecil
1/2 sudu teh garam
40gm gula
3 sudu besar minyak masak
Bahan untuk dikisar:
4 ulas bawang merah
2 cm kunyit hidup
2 biji buah keras
1cm lengkuas
1/2 sudu besar ketumbar- disangrai
1/2 sudu teh jintan manis- disangrai
1/2 sudu teh jintan putih - disangrai
2 sudu besar air asam jawa
4 sudu besar santan
1 batang serau (untuk merenjis minyak pada sate)
Lidi secukupnya
Cara membuatnya:
Perap ayam yang telah dipotong kecil bersama bahan yang telah dikisar (telah diperasakan dengan garam dan gula)
Setelah lebih dua jam diperap, cucuk daging ayam tadi ke lidi sate yang terlebih dahulu direndam bersama air.
Akhir sekali, bolehlah dibakar bersama minyak yang direnjis sedikit demi sedikit.
Cara nenbuat kuahnya boleh rujuk disini
Sajian untuk tiga orang makan.
P/S: Sate baung adalah sate yang popular di kelantan terutama di kota bharu
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Langgan:
Catat Ulasan
(
Atom
)
0 ulasan:
Catat Ulasan